Składniki:
cukinia, 2 szt
mięso mielone , ok. 200g
papryka, 1 szt
pomidory krojone w puszce, 1 szt
czerwone wino, ok. 50 ml
świeże zioła (bazylia oregano tymianek) do sosu,
ryż, 1 woreczek
pieprz, sól ,
olej do smażenia,
cebula, 2
wywar warzywny , 2l
tarty ser żółty,
natka pietruszki,
czosnek, 2 ząbki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Maciej (Głogów)
(Głosów: 20)
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż. W dużym garnku przygotowujemy ok. 2 litrów wywaru warzywnego, do gotowego wrzącego wywaru dodajemy przygotowane wcześniej cukinie i obgotowujemy ok. 5-6min. Odstawiamy cukinie do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy woreczek białego ryżu w wodzie z odrobiną Vegety. Następnie przygotowujemy mięso mielone, na patelnie z olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, i smażymy aż Nasza cebula lekko się zarumieni, następnie dodajemy mięso i przyprawiamy jednie czarnym pieprzem (UWAGA mięsa nie solimy podczas smażenia) do mięsa dodajemy czerwonego wina (ilość według uznania), po usmażeniu mięso ściągamy z ognia i solimy dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Nadzienie do naszej potrawy mamy już gotowe.
PRZYGOTOWANIE SOSU PAPRYKOWO-POMIDOROWEGO.
W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i podlewamy czerwonym winem. Paprykę wraz z cebulą i czosnkiem dusimy aż zmięknie, następnie dodajemy puszę pokrojonych pomidorów posiekaną bazylię, oregano oraz tymianek, do sosu dodajemy również szczyptę cukru oraz pieprz i sól do smaku. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-8min.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY:
Z ostudzonej i obgotowanej wcześniej cukinii wydrążamy pestki i nadziewamy je mięsem z ryżem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie całość zalewamy ok. 0,5 szklanki wywaru warzywnego, w którym gotowaliśmy cukinię. Następnie na tak przygotowaną cukinię wylewamy nasz sos paprykowo - pomidorowy, posypujemy całość tartym żółtym serem typu mozzarella (ponieważ ma mniej tłuszczu) i posypujemy natką pietruszki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180-200 stopni piekarnika na czas ok. 40min.
Do dekoracji możemy położyć na talerz liść bazylii wyłożyć cukinię i całość polać powstałym sosem.
bon appétit !