Przepis konkursowy

PLACKI ZIEMNIACZANE Z POLSKIMI JABŁKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki, 1 kg
jajka, 2 sztuki
ząbki czosnku, 2 sztuki
jabłka, 2 sztuki
mąka pszenna, 4 łyżki
olej do smażenia, 2 łyżki
Jogurt naturalny typu greckiego. Tolonis, 125 ml
pieprz, 3 g
sól, 3 g
cebula, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: ANETA (ŚWIEBODZIN)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Ziemniaki obierz, umyj, potarkuj na tarce o małych oczkach, wbij jajka lekko roztrzepane łyżką, dodaj sprasowane ząbki czosnku, potarkowane jabłka i cebulę, wsyp do masy mąkę, oraz sól i pieprz, następnie wymieszaj na jednolite ciasto, jeżeli będzie ono zbyt wodniste, dodaj więcej mąki. Na patelni wlej ole,j rozgrzej. Na rozgrzany olej łyżką nakładaj porcję ciasta - formując płaskie placki, piecz na rumiano z obu stron około 5 minut, uważaj by za wcześnie nie przypalić placków ponieważ. Gdy będą odchodzić od patelni odwróć je. Gotowe placki podawaj z jogurtem Tolonis.
Zakręcone Cynamonowe Bułeczki Cinnamon Rolls, z brązowym masłem i polewą miodową
Zakręcone Cynamonowe...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 84
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Brzoskwiniowe ciasto z riccotą
Brzoskwiniowe ciasto z...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 81
Ciastka twarogowe z marmoladą
Ciastka twarogowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 11
Tort malinowy
Tort malinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 849
Kocie Oczka
Kocie Oczka
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 3