Składniki:
schab, 6 plastrów
pieczarki, 200g
mleko, 300 ml
mąka przenna, 30g
ser żółty gouda, 1 opakowanie
oliwa z oliwek, 5 łyżek
pokrojona pietruszka, 2 łyżki
sól, pieprz, do smaku
gałka muszkatołowa , 1 płaska łyżeczka
masło, 30g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Kostrzyn)
(Głosów: 67)
Schab myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i smażymy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Podsmażony schab przekładam do naczynia żaroodpornego, a na rozgrzanej patelni podsmażam pieczarki pokrojone w plasterki. Następnie pieczarki układam na schabie. Przygotowuję sos beszamelowy. Do roztopionego na patelni masła dodaję mąkę i podsmażam. W osobnym rondelku gotuję mleko. Gdy mąka zacznie się rumienić, powoli dodaję mleko i mieszam trzepaczką do uzyskania gęstego sosu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser żółty ścieram na dużych oczkach tarki. Połowę startego sera dodaję do sosu i mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam schab z pieczarkami i posypuję resztą startego sera żółtego. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekam pod przykryciem 15 minut, potem ściągam pokrywkę i piekę jeszcze ok 5-10 min aż ser się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypuję świeżą posiekaną natką pietruszki. Podaję z kaszą jęczmienną i sałatką z sosem winegret.