Składniki:
marchewka, 2 szt
pietruszka, 1 szt
seler, 1/ 0,5 szt
cebula , 1 szt
ziele angielskie, 3-4 szt
liść laurowy , 3 szt
pieprz, szczypta
ćwiartka z kurczaka, 2 szt
natka pietruszki, wg uznania
sól, szczypta
mąka, 1 szklanka
mleko, 1 szklanka
woda, 3/4 szklanki
jajko, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
ANNA (Kielce)
(Głosów: 14)
Mięso wrzucić do zimnej wody,gotować powoli, zebrać szumowiny. Dodać marchewkę, pietruszką, seler (warzywa możesz pokroić w fantazyjne kształty), przyprawy, podpieczoną na ogniu cebulę. Gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić wywar, chwile pogotować. Składniki ciasta naleśnikowego (mąka,mleko, woda, jajko,szczypta soli) zmiksować. Placki smażyć na małej patelni. Po usmażeniu każdy naleśnik ściśle zrolować, pokroić w paski, rozłożyć na talerzu, zalać gorącym rosołem, posypać natką. Do każdej porcji dołóż kawałki mięsa i warzywa.