Składniki:
woda, 600 ml
trawa cytrynowa, 1 szt
dymka w całości, 1 szt
imbir, 2 cm
czosnek, 1 ząbek
małe suszone papryczki chilli, 3 szt
kardamon, 3 strąki
bulion rybny w kostce (opcjonalnie), 1 kostka
limonka kafir (opcjonalnie), 4 liście
korzeń galangalu (opcjonalnie), 2 cm
małe pieczarki, 100 g
suszone grzybki shiitake, 30 g
paluszki krabowe, 6 szt
kolendra mielona, 2 łyżeczki
kardamon mielony, 1 łyżeczka
ostra papryka, 1 łyżeczka
pieprz cayenne , 1 łyżeczka
cukier trzcinowy, 1 łyżeczka
sos rybny, 4 łyżki
czosnek, 1 ząbek
limonka, 1 szt
mleczko kokosowe, 400 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Dagmara (Kraków)
(Głosów: 69)
Grzybki shitake zalewamy 100 ml gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie grzybki wyciągamy, a wodę wlewamy do garnka. Dolewamy 500 ml wody i dodajemy wszystkie składniki na bulion (trawę cytrynową zmiażdżoną młotkiem, dymkę, imbir, galangal, 1 czosnek, papryczki, strąki kardamonu, bulion rybny i liście kafir). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. W między czasie dokładnie myjemy pieczarki i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i drugi ząbek czosnku. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut.