Składniki:
mąka, 2,5 szkl.
margaryna, 150 g
cukier, 1 szkl.
smietana, 3 łyżki
miód lipowy, 3 łyżki
jaja, 2 szt.
soda, 1 łyżka
(masa) margaryny Kasia, 1 kostka
(masa)mleko, 3 szkl.
(masa)mąka pszenna, 3 łyżki
(masa)mąka ziemniaczana, 3 łyżki
(masa)cukier, 0,5 szkl.
(masa)cukier waniliowy, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Beata (Zielona Góra)
(Głosów: 4272)
Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto będzie rzadkie, dlatego nadkładamy do formy łyżką. Pieczemy 3 blaty, wszystkie w jednej formie. Piec około 10-15 minut w temperaturze 160 C. 2 szklanki mleka gotujemy, do pozostałego mleka dodajemy mąki i cukry i rozprowadzamy tak, aby nie było grudek (najlepiej mikserem) i wlewamy do gotującego mleka. Mieszać na małym ogniu tak aby powstał budyń. Wystudzić. Margarynę ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy stopniowo cały czas mieszając wystudzony budyń. Blaty ciasta przekładamy masą. Górę ciasta udekorować według uznania.