Składniki:
jajka, 3 szt
mąka , 3 łyżki
sól, szczypta
śmietana 30%, 0,6 l
białka, 5 szt
żółtka, 3 szt
jogurt grecki (gęsty), 400 ml
cukier, u mnie 8 łyżeczek cukru
owoce, 0,5 kg
bezy, opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paula (Ząbki)
(Głosów: 21)
Biszkopt: Ubić pianę z białka z odrobiną soli, dodać żółtka i mąkę.
Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia i cienko rozsmarować masę na biszkopt. Piec ok 10 min w 220-230 st. Biszkopt musi być jasny i miękki. Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć biszkopt, wystudzić, z powrotem włożyć (bez papieru) do tortownicy i na pół godziny włożyć do zamrażalnika.
Masa: W trzech miskach ubić oddzielnie: śmietanę na sztywno (dodaję 3 łyżeczki cukru), żółtka z cukrem (3 łyżeczki cukru) , białka (2 łyżeczki). Do ubitej śmietany dodać jeszcze jogurty i szybko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.Delikatnie połączyć wszystkie trzy masy starając się, aby nie uciekły bąbelki powietrza, dzięki temu masa będzie lekka.
Część bez pokruszyć i dodać do masy lodowej. Połowę masy wylać na biszkopt, w międzyczasie zblendować owoce i wylać na masę, po czym dodać drugą połowę masy i wstawić do zamrażalnika. Po ok 30 min jak masa będzie się ścinać wyjąć i udekorować resztą bez (ja tak robię...ale wg uznania).
Najlepiej zrobić tort dzień wcześniej i wyjąć na ok 30 min przed spożyciem, żeby trochę rozmarzł (łatwiej będzie pokroić).