Składniki:
Szpinak, 1 opakowanie
Sałata Roszponka, 1 opakowanie
Kiełki Brokuła, 1 opakowanie
Oliwki Czarne, 200 g
Ser typu Feta, 270 g
Pomidorki Koktajlowe , 300 g
Kukurydza, 1 puszka
Migdały płatki, 1 opakowanie
oliwa z oliwek , 70 ml
czosnek, 4-5 szt
sól, 2 g
cukier, 2 g
pieprz , 2 g
ocet balsamiczny, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
WOJCIECH (Janów Lubelski)
(Głosów: 2)
Składniki: Szpinak i sałatę roszpunka płuczemy, suszymy wirówce, oliwki kroimy w plasterki, pomidorki na polowe, ser feta w kostkę około 1 cm, migdały wysypujemy na patelnię i prażymy aż się zarumienią. Sos czosnkowy: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy sól, cukier i pieprz i dokładnie mieszamy, odstawimy do lodówki, na 10 minut przed zalaniem sałatki dodajemy ocet balsamiczny. Wykonanie: szpinak, roszpunka i kiełki brokuła układamy warstwami na wierzch układamy pozostałe składniki, i posypujemy prażonymi migdałami, całość zalewamy sosem na 10 minut przed podaniem. Z podanych składników wychodzą dwie duże miski pysznej zdrowej sałatki, polecam!