Przepis konkursowy

PAELLA DE MARISCO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ryż arborio, 1 szkl.
Mięso z małży, 200 g
Kalmary, 200 g
Ryba dowolna, 200 g
Krewetki tygrysie, 100 g
Bulion warzywny, 1 l
Cebula duża, 1 szt
Papryka czerwona, 1 szt
Papryka zielona, 1 szt
Pomidor, 1 szt
Ząbek czosnku, 1 - 2 szt
Groszek mrożony, 2 łyżki
Oliwa z oliwek,
Nitki szafranu, 8-9 szt
Kurkuma mielona, 1/3 łyżeczki
Tymianek, 1 szczypta
Chili, 1 szczypta
Sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Warszawa)
(Głosów: 17)


Zostań mistrzem kuchni

Podsmażyć lub obgotować owoce morza, które były surowe. Zdjąć z patelni. Następnie na patelni podsmażyć/poddusić lekko na oliwie pokrojoną cebulę i paprykę - wystarczy kilka minut. Następnie dodać czosnek i pomidor. Za chwilę dodać ryż i też chwilę zeszklić. Zalać wszystko bulionem i dodać przyprawy. Gotować klika minut na początku mieszając. Dodać groszek i gotować do miękkości ryżu, ale już nie mieszać. Następnie dołożyć rybę pokrojoną w niewielkie kawałki a po 10 minutach owoce morza (te, które wymagają więcej czasu troszkę wcześniej). Owoce morza zazwyczaj nie potrzebują więcej niż 3 minuty. Wyłączyć i odstawić na 10 minut, żeby paella odpoczęła. Powinna być wilgotna ale nie mokra i przypieczona od spodu.
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
TORCIK MARCHEWKOWY
TORCIK MARCHEWKOWY
30 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Zapiekanka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Polędwiczki drobiowe w cieście curry z sosem jogurtowym
Polędwiczki drobiowe w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 130
Kolorowy torcik mascarpone
Kolorowy torcik...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Miodowa tarta migdałowo-orzechowo-rodzynkowa z sosem pomarańczowym i kiwi
Miodowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1