Składniki:
Ryż arborio, 1 szkl.
Mięso z małży, 200 g
Kalmary, 200 g
Ryba dowolna, 200 g
Krewetki tygrysie, 100 g
Bulion warzywny, 1 l
Cebula duża, 1 szt
Papryka czerwona, 1 szt
Papryka zielona, 1 szt
Pomidor, 1 szt
Ząbek czosnku, 1 - 2 szt
Groszek mrożony, 2 łyżki
Oliwa z oliwek,
Nitki szafranu, 8-9 szt
Kurkuma mielona, 1/3 łyżeczki
Tymianek, 1 szczypta
Chili, 1 szczypta
Sól, pieprz,
Podsmażyć lub obgotować owoce morza, które były surowe. Zdjąć z patelni. Następnie na patelni podsmażyć/poddusić lekko na oliwie pokrojoną cebulę i paprykę - wystarczy kilka minut. Następnie dodać czosnek i pomidor. Za chwilę dodać ryż i też chwilę zeszklić. Zalać wszystko bulionem i dodać przyprawy. Gotować klika minut na początku mieszając. Dodać groszek i gotować do miękkości ryżu, ale już nie mieszać. Następnie dołożyć rybę pokrojoną w niewielkie kawałki a po 10 minutach owoce morza (te, które wymagają więcej czasu troszkę wcześniej). Owoce morza zazwyczaj nie potrzebują więcej niż 3 minuty. Wyłączyć i odstawić na 10 minut, żeby paella odpoczęła. Powinna być wilgotna ale nie mokra i przypieczona od spodu.