Składniki:
białka jajek , 5 sztuk
cukier puder, 250 g
sól, szczypta
serek mascarpone, 250g
słodka śmietana 30%, 250g
skórka otarta Z POŁOWY LIMONKI, PÓŁ
CUKIER PUDER, 2 łyżki
maliny, 350g
gożka czekolada, 100g
mięta w doniczce, doniczka
ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Małgorzata (Gdynia)
(Głosów: 1)
Najpierw przygotowujemy blaty bezowe. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie po dodaniu całego cukru do białek. Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 24 cm – np. obrysowując dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku ( najlepiej 12 h). Mieszamy serek mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki. Ubijamy śmietankę i przekładamy do serka. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Gotowy blat bezowy kładziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy połowę kremu i układamy maliny na całej powierzchni. Drugi blat smarujemy od spodniej strony prawie całym pozostałym kremem (zachowujemy 2 łyżki) i kładziemy delikatnie na malinach. Na wierzchnim blacie, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin. Na to ścieramy na tarce o drobnych oczkach czekoladę i ozdabiamy listkami mięty.