Składniki:
800g ziemniaków,
ok. 600g małych pomidorów ,
po 200g startych serów mozzarella i ementalera,
3 jajka,
250 ml gęstej śmietany,
sól, pieprz, papryka mielona łagodna lub ostra,
½ pęczka szczypiorku,
tłuszcz do formy,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Blachownia k/Częstochowy)
(Głosów: 0)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki. Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na ziemniakach plasterki pomidorów i znowu posypujemy w/w przyprawami. Dajemy startą mozzarellę i starty ementaler. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ułożone w formie składniki. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno kroimy i tuż przed podaniem posypujemy nim potrawę.