Składniki:
Pierś z kurczaka , 0,5 kg
Papryka czerwona, 1 szt.
Papryka żółta, 1 szt.
Cebula, 2 szt
Czosnek, 2 ząbki
Curry, 5 łyżeczek
Kurkuma, 1 łyżeczka
Słodka papryka, 1 łyżeczka
Pieprz cayenne, 3 łyżeczki
Mleko kokosowe , 250 ml
Pędy bambusa, 1 słoiczek
Świeża kolendra, 1 szt.
Ryż, 400 g
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem i przyprawą curry. Cebulę oraz papryki kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do patelni. Po 5 min dorzucamy pędy bambusa. Smażymy ok 15 min, a następnie zalewamy to mlekiem kokosowym oraz dodajemy resztę przypraw (kurkumę, słodką paprykę oraz pieprz cayenne) Dusimy to wszystko razem. W tym czasie gotujemy ryż. Po nałożeniu dania na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego;)