Składniki:
Świeże prawdziwki, 500 g
Świeży szpinak, 1 paczka
Makaron tagliatelle, 1 paczka
Szynka Prosciutto/Serrano, 1 paczka
Ząbek czonsku, 3 szt.
Parmezan, 100 g
Białe wytrawne wino, 200 ml
Śmietana 18%, 200 ml
Bazylia, 1 łyżeczka
Oregano, 1 łyżeczka
Pieprz, sól, oliwa,
Na początku myjemy szpinak, siekamy drobno czosnek, a w duże kostki kroimy prawdziwki i szynkę. Na pierwszej patelni podsmażamy grzyby. Na drugiej patelni podsmażamy czosnek wraz z szynką. Dodajemy szpinak i smażymy dalej. Kiedy szpinak zmniejszy objętość zalewamy całość winem chwilę gotujemy i dodajemy usmażone grzyby. Uwaga grzyby mogą mieć kleistą konsystencję, ale w niczym to nie przeszkadza. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Makaron gotujemy al dente. Podajemy na głębokich talerzach i posypujemy parmezanem. Danie szybkie i smaczne.