Przepis konkursowy

TAGLIATELLE Z PRAWDZIWKAMI, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Świeże prawdziwki, 500 g
Świeży szpinak, 1 paczka
Makaron tagliatelle, 1 paczka
Szynka Prosciutto/Serrano, 1 paczka
Ząbek czonsku, 3 szt.
Parmezan, 100 g
Białe wytrawne wino, 200 ml
Śmietana 18%, 200 ml
Bazylia, 1 łyżeczka
Oregano, 1 łyżeczka
Pieprz, sól, oliwa,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Michał (Bełchatów)
(Głosów: 4739)


Zostań mistrzem kuchni

Na początku myjemy szpinak, siekamy drobno czosnek, a w duże kostki kroimy prawdziwki i szynkę. Na pierwszej patelni podsmażamy grzyby. Na drugiej patelni podsmażamy czosnek wraz z szynką. Dodajemy szpinak i smażymy dalej. Kiedy szpinak zmniejszy objętość zalewamy całość winem chwilę gotujemy i dodajemy usmażone grzyby. Uwaga grzyby mogą mieć kleistą konsystencję, ale w niczym to nie przeszkadza. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Makaron gotujemy al dente. Podajemy na głębokich talerzach i posypujemy parmezanem. Danie szybkie i smaczne.
Roladki drobiowe z a la kotletami ziemniaczano-brokułowymi
Roladki drobiowe z a...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Wegetariańskie zielone burgery z soczewicy
Wegetariańskie zielone...
30 min. 4 średni
Głosów: 86
Najpyszniejsza tarta od serca
Najpyszniejsza tarta...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 24
Tagliatelle z porem i prosciutto
Tagliatelle z porem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 136
Cukinia faszerowana warzywami - danie wegańskie
Cukinia faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 63
Zakręcona i nadziana roladka
Zakręcona i nadziana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 1