Składniki:
MAKARON penne, 1kg
śmietana 18%, 400ml
pietruszka zielona, 1 pęczek
jaja ale jaja, 3szt
szynka , 15dag
pieczarki, 15dag
cebulka, 3szt
warzywko, szczypta
ser , 30dag
papryka mix kolorów, 15dag
woda/sól, 2l/ 1łyżeczkę
kiełbasa regionalna, 3szt
olej, 3łyżki
półmisek żaroodporny,garnek,łyżka,sito, po 1szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
ŻANETA (GOŚCICINO)
(Głosów: 8)
Przedstawiam Wam wyśmienitą zapiekankę makaronową przygotowaną w domowym zaciszu,smakującą jak z dobrej włoskiej knajpki;) Na początek nastawiamy wodę z solą na makaron, gotujemy do momentu aż będzie al dente ;)
W tym czasie kroimy kiełbasę w półksiężyce, szynkę i cebulkę w kosteczkę. Pieczarki i papryka również krojona w plasterki i smażona na patelni. Podsmażone przekładamy do miseczki. Szatkujemy pietruszkę, następnie dodajemy do śmietany-doprawiamy do smaku warzywkiem i mieszamy. Makaron wsypujemy do żaroodpornego naczynia, wrzucamy podsmażone składniki, zalewamy przygotowaną śmietaną. Mieszamy aby składniki równomiernie się rozłożyły, zasypujemy serem startym. Na wierzch wbijamy jaja a la sadzone, dodajemy na nie szczyptę soli aby nie były bez smaku. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na 25 minut 170 C, aż serek się schrupie;) i SMACZNEGO :)