Składniki:
mąka kukurydziana, 1 szklanka
cukier, 3 łyżki
soda, 1 łyżeczka
sól, 2 szczypty
cynamon, 2 szczypty
banan, 1 szt.
jabłko, 1 szt.
mleko, 1 szkl.
olej, 1 łyżka
syrop klonowy,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Poznań)
(Głosów: 54)
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon. W drugiej, rozgnieść banana, dodać mleko, olej i wymieszać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wlewając płyn do produktów suchych i wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodać jabłko pokrojone w kostkę (nie trzeć na tarce, bo ciasto będzie zbyt wodniste) i ponownie wymieszać.
Smażyć na suchej patelni, przewracając na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Polać syropem klonowym i zjadać póki ciepłe!