Składniki:
podwójny filet z kurczaka, 1 szt
zupa francuska cebulowa Knorr, 2 szt
śmietany 36%, 250ml
serek (bloczek )topiony z ziołami Hochland, 1szt
Masło klarowane Mleczna Dolina, 10-12 łyżeczek
pieprz mielony, 4g
natka pietruszki, 5 łyżeczek
Sos sojowo-grzybowy TaoTao, 3-4łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Stanisław (Przysieka Polska)
(Głosów: 43)
Filet przekrawamy w poprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka i zawijamy w zgrabne roladki. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym maśle, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko dla koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki
do wyższego garneczka, śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek. Zmniejszamy gaz i dotujemy ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Pilnujemy aby sos nie wrzał. Po tym czasie roladki i sos gotowy. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.