Składniki:
serek homogenizowany stracciatella , 1125g
śmietana 30%, 330ml
biszkopty kakaowe, 2 opakowania
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
śmietan-fix, 1 opakowanie
żelatyna, 12 łyżeczek
cukier wanilinowy, 1 szt.
cukier puder, 2 łyżki
kakao, 1 łyżka
wrząca woda, 1,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dorota (Wiry)
(Głosów: 35)
Przygotowanie: Kawę zalać 3/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Formę wyłożyć folią aluminiową i na spód ułożyć biszkopty nasączone kawą. Ubić śmietanę dodając do niej śmietan-fix, cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka homogenizowanego. W osobnym naczyniu przygotować żelatynę zalewając ją 3/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Wlać żelatynę do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie zmiksować. Następnie wyłożyć 3/4 masy na biszkopty i równomiernie rozprowadzić. Położyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, a następnie resztę masy stracciatella. Na koniec całość oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.