Składniki:
jajka, 6 szt
mąka pszenna , 150 g
cukier puder, 150 g
śmietanka 30%, 300 g
cukier puder , 1 łyżka
woda, 200 ml
cytryna, 1 szt
cukier, 2 łyżeczki
maliny, 20 sztuk
beziki, 20 sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Zabrze)
(Głosów: 79)
Ciasto:w misce ubijam białka razem z cukrem pudrem,zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku oraz przesianą mąkę. Masę przelewam do blaszki o średnicy 18 cm. Biszkopt piekę przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmuję go z piekarnika i studzę,wyjmuję z blachy, przecinam na trzy równe blaty. Sok z cytryny mieszam z wodą, dodaję cukier do smaku, mieszam i zostawiam do nasączenia biszkoptu. Schłodzoną śmietankę miksuję na puszystą pianę, mieszam delikatnie z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem do smaku. Nasączam pierwszy blat biszkoptu,smaruję kremem,przykrywam drugim blatem, nasączam, smaruję kremem.Przykrywam trzecim blatem biszkoptu, nasączam ciasto i smaruję całe ciasto kremem. Wyrównuję wierzch i boki.Górę i boki tortu dekoruję malinami i kolorowymi bezikami.