Składniki:
pierś z kurczaka, 2 szt.
sól, 0,5-1 łyżeczka
pieprz cayenne, 1 łyżeczka
Na panierkę: mąka, 0,5 szkl.
jajko, 1 szt.
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1,5 łyżeczki
mleko, 2-3 łyki
Na tortille: tortille pszenne, 3-5 szt.
ser żłóty, 3-5 plasterków
sałata lodowa, kilka liści
ogórek zielony, 1 szt.
pomidor, 1 szt.
sos czosnkowy, do posmarowania - w zależności od upodobania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Dominika (Łomianki)
(Głosów: 16)
Piersi pokroić na podłużne, płaskie kawałki. Przyprawić solą i chili. Mąkę, jajko, sól, cukier i chili zmiksować. Dolać mleko i zmiksować na gładkie, lejące się ciasto. Obtoczyć w nim pokrojone piersi. Na patelni rozgrzać głęboki tłuszcz. Kurczaka po kawałku wrzucać do pojemnika z mąką i obtaczać go w niej za pomocą podrzucania i przerzucania, tak żeby panierka się nie uklepała. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż do zezłocenia się panierki. Następnie wyjąć na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Na tortilli ułożyć plasterek sera, na nim po 1-2 kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika nastawionego na 150 st.C na 5 min. (termoobieg; na dolną blachę wylać szklankę wody). Po wyjęciu posmarować dodatki sosem czosnkowym i ułożyć na nim sałatę, plasterki ogórka i pomidora. Wszystko zawinąć. Gotowe!