Składniki:
mąka na pizzę włoską,, 80 dkg
drożdze wyborne, 10 dkg.
olej kujawski z pierwszego tłoczenia, 8 łyżek
gorąca przegotowana woda, 2,5 szklanki
sproszkowana słodka papryka czerwona, 4 łyżki
majeranek, garść
kurkuma, 2 łyżki
oliwa z oliwek Soleda, 5 łyżek
ser żółty Radamer, 150 g.
grzyby leśne np. pogrzybki, 700 g.
papryka czerwona, 3 sztuki
cebula, 3 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Blanka (Rydułtowy)
(Głosów: 7)
Ciasto: Mąkę, przyprawy, olej kujawski, rozkruszone drożdże mieszamy z sobą w misce i zalewamy gorącą wodą. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie formy wysmarować oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i z każdej z nich uformować koło. Ciasto pieczemy około 20 min w temp. 180 (piekarniki z termoobiegiem). Wierzch pizzy: Grzyby kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na wierzchu pizzy i posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, aby zapiec ser. Udekorować ketchupem. Smacznego!