Składniki:
Jaja Ale jaja L, 2 szt.
Szynka Prosciutto, 4 szt.
cebula, 30 g
pomidor, 200 g
szpinak Baby, 100 g
bakłażan, 250 g
ser żółty, 30 g
serek naturalny kanapkowy, 90 g
oliwa z oliwek Soleada, 15 g
tymianek,
oregano,
gałka muszkatołowa,
czosnek, 1 ząbek
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Olga (Gdynia)
(Głosów: 3)
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, oprószyć solą, odstawić. Piekarnik nagrzać do 190 C. 2 kokilki wysmarować resztą oliwy, wyłożyć 2 plastrami szynki każdą z nich. Włożyć je do piekarnika na 5-10 min. Cebulę posiekać w kostkę, przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, doprawić gałką muszkatołową, krótko przesmażyć. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem, zgrillować; przestudzone posmarować serkiem, posypać oregano, zwinąć i spiąć wykałaczką. Do podpieczonych kokilek wyłożyć szpinak, następnie wbić po 1 jajku. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wyłożyć na wierzch tarty żółty ser. Zapiekać 15-20 minut. Podawać z pokrojonym w plastry pomidorem, roladkami z bakłażana oraz pieczywem.