Składniki:
cukinia duża, 1 szt.
kiełbasa żywiecka, 400 g
ser żółty plastry Światowid gouda, 100 g
Ryż do risotto arborio, 300 g
cebula mała, 1 szt.
keczup, pół szklanki
por, pół szt.
ser topiony Hochland Mix, pól opakowania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Grażyna (Rejsztokiemie 16, 16-515 Puńsk)
(Głosów: 5)
Cukinie umyć,przekroić na pół.Wydrążyć środek cukinii. Miąższ wyrzucić.Mięso,ser,ser topiony i cebulę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotować na pół twardo,posolić i przyprawić kurkumą( pól łyżeczki). Mięso zmielone i ryż połączyć polać keczupem i wymieszać.Farszem wypełnić wydrążone połówki cukinii. Wierzch można posmarować trochę keczupem lub innym sosem (np. vinaigrette) i posypać porem. Blachę posmarować oliwą i nalać trochę wody. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.