Składniki:
dynia hokkaido, 1 szt.
marchewka, 3 szt.
cebula , 1 szt.
seler, mały kawałek
woda, 700-800 ml
mleczko kokosowe, 200 ml
koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
sos chilli, 1 łyżeczka
przyprawa curry, 1 łyżeczka
limonka, 1/2 sztuki
sól, szczypta
oliwa z oliwek, 2 łyżki
migdały w płatkach, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Stróża Kolonia)
(Głosów: 2476)
Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą i upiec do miękkości w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Do zupy proponuję prażone migdały. Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły. Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni.