Przepis konkursowy

PASZTET DROBIOWO-WIEPRZOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
porcje rosołowe, 2 szt.
włoszczyzna , 1 szt.
wątróbka drobiowa, 30 dag
smalec do smażenia,
mięso gulaszowe wieprzowe, 1 kg
tłuste mięso np. podgardle, 0,5 kg
mięso drobiowe z udźca, 1 kg
bułki kajzerki, 3 szt.
jaja, 3 szt.
marchewka mała, 1 szt.
cebula, 1 szt.
pieprz mielony czarny, 0,5 łyżki stołowej
sól, 1 łyżka stołowa
majeranek, 1 łyżka stołowa
liść laurowy, kilka szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Jolanta (Płock)
(Głosów: 3958)


Zostań mistrzem kuchni

Ugotować rosół na porcjach rosołowych i włoszczyźnie – doprawić do smaku. Pozostałe mięsne składniki (oprócz wątróbki) pokrojone w kawałki podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, dołożyć małą marchewkę i małą cebulę, liść laurowy, posolić troszkę do smaku. Dusić mięso przez ok 30 minut. Po czym wyjąć mięso, a do wywaru włożyć bułki, aby namiękły. Podsmażyć na patelni na smalcu wątróbkę. Po czym wszystkie mięsne składniki zmielić na maszynce. Należy zmielić również bułki, marchewkę i cebulę z wywaru mięsnego. Czynność mielenia należy wykonać dwukrotnie. Do zmielonych składników dodajemy jajka i wlewany rosół (ok. 1 l). Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy - 1 łyżką stołową soli, 1 łyżka majeranku, pól łyżki pieprzu. Ponownie mieszamy, Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz. w temp. 160 stopni.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 2
Zawijaniec z niespodzianką
Zawijaniec z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 551
Klopsy Królewskie
Klopsy Królewskie
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Roladka z piersi nadziana grzybami
Roladka z piersi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 83
Roladki Schabowe z pieczarkami i serem
Roladki Schabowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1704
Truskawkowa pychota
Truskawkowa pychota
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2542