Składniki:
porcje rosołowe, 2 szt.
włoszczyzna , 1 szt.
wątróbka drobiowa, 30 dag
smalec do smażenia,
mięso gulaszowe wieprzowe, 1 kg
tłuste mięso np. podgardle, 0,5 kg
mięso drobiowe z udźca, 1 kg
bułki kajzerki, 3 szt.
jaja, 3 szt.
marchewka mała, 1 szt.
cebula, 1 szt.
pieprz mielony czarny, 0,5 łyżki stołowej
sól, 1 łyżka stołowa
majeranek, 1 łyżka stołowa
liść laurowy, kilka szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Jolanta (Płock)
(Głosów: 3958)
Ugotować rosół na porcjach rosołowych i włoszczyźnie – doprawić do smaku. Pozostałe mięsne składniki (oprócz wątróbki) pokrojone w kawałki podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, dołożyć małą marchewkę i małą cebulę, liść laurowy, posolić troszkę do smaku. Dusić mięso przez ok 30 minut. Po czym wyjąć mięso, a do wywaru włożyć bułki, aby namiękły. Podsmażyć na patelni na smalcu wątróbkę. Po czym wszystkie mięsne składniki zmielić na maszynce. Należy zmielić również bułki, marchewkę i cebulę z wywaru mięsnego. Czynność mielenia należy wykonać dwukrotnie. Do zmielonych składników dodajemy jajka i wlewany rosół (ok. 1 l). Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy - 1 łyżką stołową soli, 1 łyżka majeranku, pól łyżki pieprzu. Ponownie mieszamy, Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz. w temp. 160 stopni.