Składniki:
1szt podwójnego filetu z kurczaka,
1 szt. duża cebula lub 2 małe,
0,5 szklanki białego wytrawnego wina ,
3 ząbki czosnku ,
2 duże łyżki mascarpone ,
świeża bazylia pokrojona w paseczki,
przyprawy: sól,pieprz,szczypta chilli.,
1 duża łyżka oliwy z oliwek,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Cecylia (Mysłowice)
(Głosów: 481)
Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem,następnie pokroić w drobną kostkę w/g uznania i obsmażyć na tłuszczu - odstawić .
(należy wyciągnąć usmażony filecik na talerzyk)
Na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę ,dodać przetarty czosnek i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę dodać oliwę z oliwek i przyprawy,chwilkę podsmażyć następnie wlać 0,5 szklanki wina i dusić 15 minut dodać odłożone i obsmażone fileciki z kurczaka pokrojone w kostkę ,dusić do odparowania i odpowiedniej gęstości . Na koniec dodać 2 łyżki mascarpone i świeżą bazylię .