Składniki:
Zielona soczewica, 350g (opakowanie)
Dynia, 600-1000 g
Mleczko kokosowe House of Asia, pół puszki
Imbir świeży, 1 cm (łyżka)
Papryczka chili, 1 szt.
Kurkuma, 1/2 łyżeczki
Cebula czerwona, 1 szt.
Czosnek, 2 ząbki
Rozmaryn świeży, 1 łodyżka
Tilapia filet, 4 kawałki
Rukola, 1 opakowanie
Granat, 1 szt.
Oliwa z oliwek Soleada, ok. 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Warszawa)
(Głosów: 199)
Soczewicę zalewamy wodą i zostawiamy na 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmieniamy wodę co 10 minut. Odcedzoną soczewicę zalewamy połową puszki mleczka kokosowego House of Asia, dodajemy około szklanki wody, zioła i pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chili (ilość w zależności od preferowanej ostrości, nie dodaję pestek) i gotujemy do miękkości około 40 minut. Dynię kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię posmarowaną oliwą z oliwek Soleada, dodajemy posiekane drobno imbir, czosnek, czerwoną cebulę i rozmaryn (same listki) i podsmażamy pilnując, aby dynia nie była zbyt miękka. Dynię można upiec też w piekarniku. Dynię wraz z resztą składników dodajemy do garnka z soczewicą i gotujemy przez około 5 minut. Potrawa przed podaniem powinna chwilę odczekać i zostać ponownie podgrzana - smaki lepiej się przegryzą. Filety z tilapii myjemy, osuszamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem, a także rozmarynem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Rukolę myjemy, osuszamy, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i dodajemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki serwujemy. Dahl jest indyjską, rozgrzewającą potrawą, która jest serwowana jako oddzielne danie. Można dodawać do niego także inne warzywa, a nawet mięso. Smacznego! :)