Składniki:
Udka z kurczaka, 10 szt
Wątróbka , 0,5 kg
Jajka, 3 szt
Pęczek natki pietruszki, 1 sz
Cebula, 2 szt
Bułka zwykła, 2 szt
Pieprz,
Przyprawa Doprawka,
Bułka tarta,
Olej do smażenia,
Z udek wyciągamy kości ( wtedy szybciej się upieką ).Przyprawiam gotowe udka Doprawką i pieprzem.
Wątróbkę przemielić w maszynce do mielenia. Bułki namoczyć i odcisnąć. Cebulki i natkę pietruszki posiekać nożem. Wszystko razem połączyć ( 2 jajka+natka+cebula+bułka+przyprawy ).Jeżeli będzie za rzadkie, można dosypać bułki tartej.
Udka obtaczamy ze strony zewnętrznej w jajku i bułce ( tak jak się robi kotlety ) a na wewnętrzną stronę nakładamy farsz i posypujemy lekko bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zarumienienia po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok godziny aż będą miękkie.
Podawać z ziemniakami,ryżem bądź kaszą.
Smacznego :)