Składniki:
Polędwica wieprzowa Kraina Mięsa, 0,5 kg
Pomidory suszone solone , 80g
Olej rzepakowy, 10 łyżek
Musztarda sarepska, 5 łyżek
ziele angielskie, 5 sztuk
pieprz ziarnisty, 5 sztuk
liść laurowy, 2 sztuki
Miód lipowy, 1 łyżka
gorczyca, 1 łyżeczka
sól, pół łyżeczki
pieprz kolorowy ziarnisty, łyżka
pieprz czarny mielony, pół pyżeczki
śmietana Mleczna Dolina 12%, 4 łyżki
mąka pszenna , 1 łyżka
bulion warzywny, 1 szklanka
pieprz biały , pół łyżeczki
czosnek, 3 ząbki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Weronika (Grabów)
(Głosów: 41)
Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki oleju łączymy z 3 łyżkami musztardy zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liściem laurowym, miodem gorczycą, czosnkiem solą i pieprzem. Mięso myjemy, czyścimy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podsmażamy polędwicę na rozgrzanym oleju z obu stron, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy w kosteczkę i obtaczamy polędwicę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy polędwicę około 40 minut. W tym czasie robimy sos. Do bulionu warzywnego dodajemy zahartowaną śmietanę i mąkę pszenną. Po chwili dodajemy musztardę i biały pieprz i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Polędwicę wyjmujemy, kroimy na 1,5 cm plastry, polewamy sosem.