Składniki:
Mintaj, 500g
Marchew, 3 szt.
Cebula, 3 szt.
Koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
Jogurt naturalny typu greckiego Tolonis, 250g
Masło klarowane, 3 łyżki
Olej, 3 łyżki
Ziemniaki, 1kg
Pomidory koktajlowe, 250g
Liść laurowy, tymianek, papryka, sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mariusz (Rypin)
(Głosów: 15)
Zetrzeć na tarce marchew, cebulę drobno pokroić.Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać startą marchew i koncentrat pomidorowy. Poddusić do miękkości .Doprawić solą i pieprzem.(sos jak do ryby po grecku).
Rybę oprószyć papryką ostrą i solą. Obrane ziemniaki zalać wrzątkiem, a po kilku minutach odlać wodę. Obtoczyć w soli, pieprzu, tymianku suszonym i oleju. Na część brytfanny wyłożyć sos grecki, a obok niego ziemniaki. Między ziemniaki powkładać liście laurowe i pomidory koktajlowe.
Na sos grecki wykładać płaty ryby wcześniej zamoczone w jogurcie naturalnym. Można po wierzchu posypać sezamem.
Piec w temp.190-200 st. ok. 40 minut.