Przepis konkursowy

MINTAJ NA SOSIE GRECKIM ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mintaj, 500g
Marchew, 3 szt.
Cebula, 3 szt.
Koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
Jogurt naturalny typu greckiego Tolonis, 250g
Masło klarowane, 3 łyżki
Olej, 3 łyżki
Ziemniaki, 1kg
Pomidory koktajlowe, 250g
Liść laurowy, tymianek, papryka, sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Mariusz (Rypin)
(Głosów: 15)


Zostań mistrzem kuchni

Zetrzeć na tarce marchew, cebulę drobno pokroić.Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać startą marchew i koncentrat pomidorowy. Poddusić do miękkości .Doprawić solą i pieprzem.(sos jak do ryby po grecku). Rybę oprószyć papryką ostrą i solą. Obrane ziemniaki zalać wrzątkiem, a po kilku minutach odlać wodę. Obtoczyć w soli, pieprzu, tymianku suszonym i oleju. Na część brytfanny wyłożyć sos grecki, a obok niego ziemniaki. Między ziemniaki powkładać liście laurowe i pomidory koktajlowe. Na sos grecki wykładać płaty ryby wcześniej zamoczone w jogurcie naturalnym. Można po wierzchu posypać sezamem. Piec w temp.190-200 st. ok. 40 minut.
Tort sałatkowy
Tort sałatkowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Kruche ze śliwkami
Kruche ze śliwkami
30 min. 8 średni
Głosów: 39
Grillowany Camembert z borówką i orzeźwiającą sałatką
Grillowany Camembert z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3973
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajska zupa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 35
Dyplomowy tort
Dyplomowy tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 64
Piersi w delikatnym sosie z kanią
Piersi w delikatnym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1