Składniki:
mąka, 2 szklanki + 20dkg
żółtka Ale jaja, 2
margaryna, 15 dkg
cukier, 200 g
kwaśna smietana, 1,5 łyżki
cukier waniliowy, pół paczki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
jabłka prażone, 1 słoik litrowy
masło miękkie, 10dag
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Danuta (Prudnik)
(Głosów: 18)
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Okrągłą formę(np taka do tarty)wylepić ciastem, podnosząc brzegi do góry. Wylać jabłka ze słoika. Na górę zrobić kruszonkę z cukru-100 gram, miękkiego masła- 100 gram i mąki- 200 gram. Masło łączymy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy aby uzyskać okruchy. Składniki można podwoić jak ktoś lubi dużo kruszonki. Piec w temp. 190 st około 20-30 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje podana z gałką lodów waniliowych.:)