Składniki:
średnie ogórki, najlepiej gruntowe , 4 szt
boczek, 100g
suszone pomidory, 2 szt
czosnek, 2 ząbki
dymka ze szczypiorkiem, 1-2 pęczki
koperek, 1 pęczek
śmietana 12%, 4 łyżki
żółty ser, 50g
pieprz i sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Bydgoszcz)
(Głosów: 139)
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki, ponownie przekroić wzdłuż i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory, dymkę i koperek posiekać. Czosnek rozgnieść lub posiekać. Ser utrzeć na grubych oczkach. Na głębokiej patelni lub w garnku zrumienić boczek, dodać ogórki, czosnek, pomidory i dusić na wolnym ogniu aż ogórki zrobią się „przezroczyste”. Jeśli puszczą mało soku można podlać odrobiną wody. Dodać zahartowaną śmietanę i chwilę podusić. Na koniec dodać posiekane zioła, pieprz, sól (ostrożnie gdyż boczek może być słony) oraz żółty ser. Podawać z plackami ziemniaczanymi, smażonymi talarkami z ziemniaków lub jako samodzielne danie z grzankami.