Składniki:
Herbatniki Bonitki maślano-kakaowe, 2 paczki
Mleko, 500ml
Żółtka, 2 szt.
Mąka pszenna, 3 łyżki
Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
Margaryna, 175g
Cukier, 5 łyżek
Galaretka truskawkowa, 1 szt.
Galaretka cytrynowa, 1 szt.
Banany, 2 szt.
Śmietana 30%, 200ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Góra)
(Głosów: 12)
Zacznijmy od przygotowania kremu: najpierw należy ugotować budyń. Z pół litra mleka należy odlać 1 szklankę, a resztę trzeba zagotować z 5 łyżkami cukru. Do szklanki mleka, którą odlaliśmy dodajemy obie mąki oraz 2 żółtka i dokładnie ze sobą łączymy. Gdy mleko z cukrem nam się zagotuje, dodajemy do niego mleko, które wymieszaliśmy z mąką i żółtkami - energicznie mieszamy do czasu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Tak przygotowany budyń należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie możemy przygotować galaretki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zaś galaretkę cytrynową tylko z połowy wody zalecanej na opakowaniu. Gdy budyń jest już zimny to ucieramy margarynę i powoli dodajemy do niej zimny budyń. Powstanie pyszny budyniowy krem. Herbatniki układamy w blaszce po 18 szt. na warstwę. Na herbatniki wykładamy 1/2 masy, następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą wykładamy drugą połowę kremu i znów herbatniki. Teraz ubijamy śmietanę i powoli wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową, powstanie nam pyszne cytrynowe ptasie mleczko, które wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Teraz na ptasie mleko układamy pokrojone banany, a na nie wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.