Składniki:
Mąka pszenna , 1 i 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia , 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem, 1 łyżeczka
Cukier puder, 3/4 szklanki
Mleko, 1 szklanka
Olej, 80 ml
Jajko, 1 sztuka
Kakao , 4 łyżki
Budyń śmietankowy , 1 opakowanie
Mleko, 1 i 1/2 szklanki
Cukier, 3 łyżeczki
Czekolada deserowa, 90 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Poznań)
(Głosów: 51)
Wypełnienie: W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić budyń z cukrem. Pozostałą szklankę mleka doprowadzić do zagotowania w rondlu. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania gęstego budyniu, zdjąć rondel z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem), a w drugiej mokre składniki (olej, jajko i mleko). Połączyć zawartość obu misek, mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Do foremek na muffinki nałożyć łyżkę masy czekoladowej, a następnie dwie łyżeczki zimnego budyniu i przykryć całość ciastem. Piec w 180*C przez 20 - 25 minut. Po ostudzeniu udekorować za pomocą pędzelka czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać kolorową posypką. Wstawić do lodówki by czekolada stężała.