Składniki:
Mąka włoska, 600 g
Drożdże, 24 g
Ciepła woda , 365 ml
Mięso mielone, 500 g
Przyprawy : bazylia, oregano, papryka słodka,
Przecier pomidorowy, 2 szt
Czosnek, 1 ząbek
Oliwa z oliwek, 1,5 łyżeczki
Cukier, 3 łyżeczki
Cebula, 4 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Orzysz)
(Głosów: 9)
Od wody odlewamy 3/4 szklanki wody, do wody dodajemy 1 łyżkę mąki i drożdże.
Dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier,dodajemy drożdże, wodę, oliwę.
Wyrabiamy ciasto przez 15 min.
Wałkujemy ciasto na 2 mm i wycinamy koła.
Cebulę podsmażamy na patelni z mięsem mielonym, dodajemy przyprawy, i gdy mięso będzie dobre zalewamy przecierem pomidorowym , dodajemy czosnek.
Sos : przecier pomidorowy, łyżeczka oliwy z oliwek, jedna łyżeczka bazylii.