Składniki:
jajka, 4
oliwa z oliwek, 4 łyżki
mleko 2%, 1/2 szklanki
mąka, 2 łyżka
ser mozarella, 1
pomidor, 1
czerwona cebula, 1
natka pietruszki, pęczek
sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Ptaszkowa)
(Głosów: 62)
Białka oddziel od żółtek, ubij na pianę. Dodaj żółtka, mleko, oliwę i mąkę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Podziel na dwie części.Każdy omlet wylej na rozgrzaną patelnię (śr. mojej to ok 17cm) i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Przyrumieniony odwróć delikatnie na drugą stronę, tak by nie przerwać. Po ok minucie ponownie odwracamy i układamy naprzemiennie plasterki pomidora, cebulki i sera. Smażymy ok 3 minuty pod przykryciem. Podajemy na ciepło.