Składniki:
cebula drobno posiekana, 1 szt.
czosnek rozgnieciony, 3 szt.
marchew oskrobana i starta, 1 szt.
mielona wołowina lub wieprzowina, 350 g.
pomidory z puszki posiekane, 400 g.
suszone oregano (Prymat), 3 łyżeczki
czerwone wino, 125 ml.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
sól i pieprz,
makaron spaghetti,
oliwa z oliwek,
starty ser,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Ewelina (Kędzierzyn-Koźle)
(Głosów: 63)
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę (ok. 3 minut). Dodać czosnek i marchew, podsmażyć 3-4 minuty. Dołożyć mielone mięso i smażyć na ostrym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż zbrązowieje. Dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 60 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy w osolonej wodzie. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem bolognese, posypać serem i udekorować świeżą bazylią. Smacznego... :)