Składniki:
ser twarogowy, 250g
jaja, 3 szt.
płatki owsiane górskie, 1 szkl.
mleko, 3 łyżki
papryka, 1/2 szt.
pomidor, 1 szt.
sałata, 5 listków
pieprz, szczypta
sól, szczypta
zioła prowansalskie, łyżka
pieprz cayenne, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paulina (Libiąż)
(Głosów: 702)
Kostkę sera rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy z płatkami owsianymi, mlekiem i przyprawami (bez soli). Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Jaja ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Ubite jaja delikatnie mieszamy z masą serową. Nagrzewamy piekarnik do 175 st. Celsjusza. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego folią aluminiową. Wierzch zapiekanki dekorujemy papryką, pomidorami i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę pieczemy przez 45 - 50 min. Początkowo ustawiamy grzanie od dołu, a po 30 min. termoobieg z grzaniem od góry.