Składniki:
Ciasto:,
mąka pszenna, 130 g
mąka ziemniaczana, 70 g
jajka, 6 szt
cukier, 120 g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
kakao, 2 łyżki
Krem:,
mleko, 3 szkl
cukier, 3/4 szkl
margaryna Kasia, 250 g
mąka pszenna, 1 szkl
capuccino orzechowe , 130 g
Do nasączenia:,
woda, 200 ml
kawa rozpuszcalna, 2 łyżeczki
cukier, 3 łyżeczki
wódka żurawinowa, 40 ml
Do dekoracji:,
płatki migdałowe, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Hubert (Olszamy)
(Głosów: 127)
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao.Żółtka ubić z połową cukru i dodać połowę mąki.Białka ubić na sztywno dodać pozostały cukier i ponownie ubić. Piane z białek wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i wstawić tortownicę z ciastem, piec 35-40 minut.
Krem:1,5 szklanki zagotować z cukrem i capuccino, w reszcie mleka wymieszać mąkę. Wlać do gorącego mleka cały czas mieszając, zagotować.Powstały budyń ostudzić. Miękką margarynę wyrobić mikserem, porcjami dodawać budyń, wyrobić na gładki jednolity krem.
Do nasączenia: z podanych składników przygotować kawę, ostudzić dodać wódkę żurawinową.
Biszkopt przekroić na trzy placki, każdy placek nasączyć ponczem i posmarować 1/3 kremu. Tak postąpić z pozostałymi plackami. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i równomiernie obsypać płatkami migdałowymi. Tort można udekorować żywymi kwiatami.