Składniki:
mąka pszenna, 300 g
sól, 1 łyżeczka
suche drożdże, 1 łyżeczka
ciepła woda, 5 łyżek
miód, 1 łyżka
oliwa z oliwek Soleada, 4 łyżki
ciepłe mleko, 120 ml
ser feta, 270 g
topione masło, 2 łyżki
sezam, 1 łyżka
żółtko, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Agata (Warszawa)
(Głosów: 50)
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta, brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni °C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.