Przepis konkursowy

PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
2,5 szklanki mąki,
1/3 z kostki drożdży,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
4 jajka,
3 łyżki oleju,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Kamil (Zielona Góra)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę sypiemy do wysokiej miski, robimy dziurkę, dajemy tam drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i sypiemy łyżeczkę soli. Czekamy 15 minut i dodajemy 4 jajka, łyżeczkę cukru i 3 łyżki oleju. Mieszamy dokładnie uzyskując konsystencję śmietany 18%. Zostawiamy ciasto na ok 45 minut w ciepłym miejscu aż urośnie. Następnie smarujemy blaszkę olejem i rozkładamy ciasto równomiernie na szerokiej blaszce w piekarniku. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 10 minut aż ciasto się zarumieni, następnie wyciągamy, smarujemy sosem, kładziemy dowolne składniki i pieczemy przez ok 15 minut. Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy na 5 minut do piekarnika. Po tym czasie pizza gotowa jest do spożycia, smacznego!
Śląski żurek ogórkowy
Śląski żurek ogórkowy
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Biszkopt miodowy z masą grysikową
Biszkopt miodowy z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 134
Warkocz Francuski
Warkocz Francuski
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Torcik Bezowy z Amerykańską nutą
Torcik Bezowy z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Tartaletki z musem malinowym
Tartaletki z musem...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 992
Urodzinowy torcik
Urodzinowy torcik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7