Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 1 szt.
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Ser zółty, 2 plastry
Szynka, 2 plastry
Jajko, 1 szt.
Sól,
Pieprz,
Przyprawa do kurczaka,
Brokuł, 1 szt.
Majonez, 3 łyżki
Jogurt naturalny, 3 łyżki
Czosnek, 2 ząbki lub więcej w zależności od upodobań
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Okrężnica)
(Głosów: 37)
Filet przekroić na dwie równe części i delikatnie rozbić. Każdą część przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ciasto francuskie przeciąć na pół, a następnie naciąć w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż krótszego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach 1,5-2 cm. Po środku ciasto ma zostać niepocięte - około 6-7 cm. Na przygotowanym cieście położyć pierś kurczaka, na to szynkę i plasterek żółtego sera. Następnie zapleść ciasto przekładając paseczki na zmianę, jak sznurówki, zostawiając niewielkie przerwy, aby kurczak mógł odparować w czasie pieczenia. Tak przygotowanego kurczaka włożyć na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu posmarować wierzch roztrzepanym jajem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-30 minut. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione.
Brokuł dzielimy na pojedyncze różyczki, a następnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą. W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowujemy osoloną wodę (na 1 l wody 1 łyżeczka soli). Gotujemy brokuła pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować, czy jest odpowiednio miękki. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i odcedź na sitku.
Do miseczki włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aby się przegryzło.
Gotowy filet układamy na talerzu i dodajemy polany sosem brokuł. Smacznego.