Składniki:
Na biszkopt: (1 szt),
jajka, 4 szt
mąka pszenna, 4 łyżki
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
cukier, 3/4 szklanki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Na masę nutellową:,
serek mascarpone, 1 szt
nutella, 4 łyżki
Na masę waniliową:,
Serek mascarpone, 1szt
śmietana kremówka, 1szt mała
cukier puder, 2 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią , 1 opakowanie
Masa cukrowa,
cukier puder , ok 700 g
glukoza, 100g
żelatyna , 4 łyżeczki
woda, 80 ml
barwniki kolorowe, wg uznania
Biszkopt: Potrzebne będą nam dwie sztuki (tortownica 20 i 24 cm) z takiej samej ilości składników. Jajka ubijamy z cukrem (ja ubijam białka i żółtka razem) na sztywno, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 min w temp 170 stopni. Masa nutellowa: nutellę i serek dokładnie mieszamy
Masa waniliowa: wszystkie składniki miksujemy na sztywno. Masa cukrowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Płyn NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ najlepiej robić to w kąpieli wodnej. Gdy płyn trochę przestygnie dodawać po trochu cukru pudru i wyrabiać masę,trzeba wyczuć kiedy masa będzie odpowiednia PLASTYCZNA !!! Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem. Jeśli chcemy masę w różnych kolorach dzielimy ją i wyrabiamy z barwnikami.