Przepis konkursowy

TORT NUTELLOWO-WANILIOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Na biszkopt: (1 szt),
jajka, 4 szt
mąka pszenna, 4 łyżki
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
cukier, 3/4 szklanki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Na masę nutellową:,
serek mascarpone, 1 szt
nutella, 4 łyżki
Na masę waniliową:,
Serek mascarpone, 1szt
śmietana kremówka, 1szt mała
cukier puder, 2 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią , 1 opakowanie
Masa cukrowa,
cukier puder , ok 700 g
glukoza, 100g
żelatyna , 4 łyżeczki
woda, 80 ml
barwniki kolorowe, wg uznania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: JOANNA (CHEŁM)
(Głosów: 283)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Potrzebne będą nam dwie sztuki (tortownica 20 i 24 cm) z takiej samej ilości składników. Jajka ubijamy z cukrem (ja ubijam białka i żółtka razem) na sztywno, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 min w temp 170 stopni. Masa nutellowa: nutellę i serek dokładnie mieszamy Masa waniliowa: wszystkie składniki miksujemy na sztywno. Masa cukrowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Płyn NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ najlepiej robić to w kąpieli wodnej. Gdy płyn trochę przestygnie dodawać po trochu cukru pudru i wyrabiać masę,trzeba wyczuć kiedy masa będzie odpowiednia PLASTYCZNA !!! Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem. Jeśli chcemy masę w różnych kolorach dzielimy ją i wyrabiamy z barwnikami.
Tort panieński
Tort panieński
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
GRILOWANY FILET TILAPII Z WARZYWAMI
GRILOWANY FILET...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 31
Kolorowe placki
Kolorowe placki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 73
OMLET SZPINAKOWY -ZIELONO I WESOŁO
OMLET SZPINAKOWY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 32
Letni torcik brzoskwiniowy
Letni torcik...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 60
Gołąbki z krojonym mięsem i ryżem
Gołąbki z krojonym...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 13