Składniki:
Bakłażan, 1
Pierś z kurczaka, 1 pojedyncza pierś
Gorgonzola Sotille Gusto Dolce, ok.100 g
Marchew, 1 duża szt.
Seler, 1/4 kuli
Por, biała część
pomidory b. skórki krojone, ok. 200 ml
cebula, 1 średnia
czosnek, 3 duże ząbki POLSKIEGO
Cheddar, 100 g
Oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Maja (Poznań)
(Głosów: 29)
Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż. Naciąć go w kratkę ostrym nożem do jarzyn, uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Natrzeć oliwą z oliwek i lekko posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok. 170 st (bez termoobiegu) do zmięknięcia. Jak zmięknie wydrążyć środek na farsz zostawiając po ok. 1,5 cm bakłażana od skórki. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na małej il. oliwy. Jak już będzie podsmażona dodać 3 ząbki przetartego czosnku i pokrojoną drobno cebulkę- podsmażyć 2 minuty i zestawić z ognia. Warzywa zetrzeć na tarce na średnich oczkach, pora pokroić drobno, posolić i odstawić na 5 min. na bok. Warzywa wrzucić na patelnie i podlać winem. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Jak warzywa zmiękną dodać pomidory i gorgonzolę, całość odparować, żeby powstała masa bez rzadkiego sosu. Nałożyć masę na wydrążone bakłażany, posypać startym serem cheddar. Wstawić do piekarnika, nastawionego na 200 st. z funkcją grzania od góry i obserwować do przypieczenia sera na chrupko. Można podawać z sosem tzatziki.