Składniki:
Jajka, 3 szt.
Mąka, 3 szklanki
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Cukier, 1 szklanka
Cukier wanilinowy, 1 opakowanie
Masło, 250 g
Jabłka, 4 szt.
Cynamon, 1 łyżeczka
Dżem jabłkowy, wedle uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dominika (Biłgoraj)
(Głosów: 2723)
Składniki sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy wymieszać razem na stolnicy. Dodać masło i całość posiekać, następnie dodać 3 żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę.
Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć w wir na cieście. Boki ciasta posmarować dżemem jabłkowym - można go dodać wedle uznania.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 min. (gdy w trakcie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się przypiecze, wtedy możemy położyć kawałek folii aluminiowej).