Przepis konkursowy

JABŁECZNIK Z CYNAMONEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka, 3 szt.
Mąka, 3 szklanki
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Cukier, 1 szklanka
Cukier wanilinowy, 1 opakowanie
Masło, 250 g
Jabłka, 4 szt.
Cynamon, 1 łyżeczka
Dżem jabłkowy, wedle uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dominika (Biłgoraj)
(Głosów: 2723)


Zostań mistrzem kuchni

Składniki sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy wymieszać razem na stolnicy. Dodać masło i całość posiekać, następnie dodać 3 żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć w wir na cieście. Boki ciasta posmarować dżemem jabłkowym - można go dodać wedle uznania. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 min. (gdy w trakcie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się przypiecze, wtedy możemy położyć kawałek folii aluminiowej).
Pierś z rozmarynem
Pierś z rozmarynem
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Bigos inaczej
Bigos inaczej
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4090
Odchudzony biszkopt truskawkowy
Odchudzony biszkopt...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 2332
Krewetki w boczku z grilla z orzeźwiającą sałątką z grejpfruta
Krewetki w boczku z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 632
JAJKO W KOSZULCE NA ZAPIEKANYM CHLEBIE
JAJKO W KOSZULCE NA...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 341
Smażone lody
Smażone lody
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1