Składniki:
mąka tortowa pszenna, 250 g
cukier, 300 g
kakao , 50 g + 3 łyżki
masło, 200 g + 100 g
masło orzechowe, 2 łyżki
jaja, 4
ciemne piwo, 250 ml + 80 ml
prosze do pieczenia, 1 łyżeczka
soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
sól,
śmietana kremówka, 330 ml
cukier puder, 3-4 łyżki
boczek surowy, 4 plastry
syrop klonowy, 2 łyżki
masa kajmakowa, 200 g
orzeszki ziemne solone, 2 duże garstki
sól morska gruboziarnista,
Przygotowuję ciasto. Sypkie składniki przesiewam do miski miksera. Mieszam do połączenia. Dodaję miękkie masło, masło orzechowe i jaja, mieszając na najwyższych obrotach - do połączenia. Zmniejszam obroty na średnio-niskie i wolnym strumieniem wlewam piwo. Miksuję do połączenia i uzyskania płynnej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję boki masłem i posypuję mąką. Przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Piekę ciasto około 60 minut - do suchego patyczka. Studzę i przekrawam na pół. Przygotowuję krem. W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt piwo. Miksuję. Dodaję miękkie masło i miksuję do dokładnego połączenia. Chłodzę w lodówce.
Przygotowuję karmelizowany boczek. Grill elektryczny rozgrzewam maksymalnie. Plastry boczku maczam w syropie. Układam na płytach i grilluję do ściemnienia - trwa to chwilę. Studzę. Komponuję tort.
Dolny blat tortu smaruję częścią masy kajmakowej. Posypuję garstką posiekanych orzeszków. Nakładam porcję kremu kakaowego. Nakrywam drugim blatem. Nakładam resztę kremu na tort. Pokrywam całą jego powierzchnię. Na środek nakładam pozostały kajmak. Czubkiem noża rozciągam, tworząc wzory. Posypuję drugą garstką posiekanych orzeszków. Układam plastry skarmelizowanego boczku. Na koniec posypuję solą gruboziarnistą.
Chłodzę w lodówce minimum 2 godziny.