Składniki:
mąka tortowa, 3 szkl.
margaryna totrowa, 250g
jaja, 6 szt
cukier puder, 1 szkl. + do posypania
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
budyń śmietankowy bez cukru, 3 szt
cukier, 1 szkl
olej, 1/3 szkl
maliny, ok. 800g wg uznania im więcej tym lepiej :)
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Mniów)
(Głosów: 40)
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (1/3 na wierzch 2/3 na spód).
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy olej.
Ciasto wykładamy na blachę na to wylewamy budyniową piankę i na to maliny. Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta. Pieczemy ok. godziny.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)