Przepis konkursowy

PIZZA WŁOSKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę włoską, 400g
świeże drożdże ( drożdże wborne ), 3dag
łyżeczka cukru,
łyżka oliwy ( casa de azeite ), 2
kulki mozzarelli ( sottile gusto ), 3
ząbki czosnku, 3
bazylia, 3g
oregano, 3g
łyżeczka soli,
pieprz,
pomidory, 2
woda, 250ml
tarty ser mozzarella, 150g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Łukasz (Staszów)
(Głosów: 8)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrób w nim dołek, wlej do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszaj, dodaj sól i oliwę, wyrób ręką na jednolite ciasto. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto przeciąć na dwie części.Rozwałkować ciasto przełożyć na blachę do pizzy. Placek posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Ułożyć posiekany czosnek następnie pokrojony w plastry ser mozzarella. Posypać oregano, ułożyć obrane i pokrojone w plastry pomidory. Na wierzch posypać tartym serem mozzarella oraz bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220•C na 20 min. Pyszna pizza idealna i szybka na obiad.
Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce
Kurczak w cieście...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 612
Pieczony Camembert z tymiankiem
Pieczony Camembert z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3749
Polędwiczka wieprzowa w pieprzu i kolendrze z konfiturą z czerwonej cebuli
Polędwiczka wieprzowa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 41
Migdałowa poezja
Migdałowa poezja
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 3725
Francuskie paszteciki bezmięsne
Francuskie paszteciki...
30 min. 6 średni
Głosów: 89
Cebularze
Cebularze
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 256