Składniki:
sezam, 100 g
masło, 100 g
mąka, 1,5 szklanki
cukier, 1 szklanka
jajko, 1 sztuka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
sól, 1/2 łyżeczki
miód, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Lublin)
(Głosów: 2)
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam, następnie prażymy ok. 2 min. Ucieramy z cukrem białym i cukrem wanilinowym masło. Następnie dodajemy jajko, miód i miksujemy całość. W następnej kolejności dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy połowę sezamu. Wkładamy całość na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, lepimy z ciasta kulki o średnicy 2 cm, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, następnie posypujemy każde ciastko sezamem. Między ciasteczkami zostawiamy dość duże odległości. Jeśli ciasto klei się do rąk, zmocz je zimną wodą, wtedy łatwiej uformujesz kulki. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 min.