Składniki:
mąka przenna , 1/2 kg
margaryna, 200 g
śmietana 18%, 200-250 ml
cukier , 1/4 szklanka
cukier wanilinowy, 30 g
śmietana kremówka, 0,5 l
cukier puder, 4 łyzki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Sosnowiec)
(Głosów: 1608)
Mąkę przesiać, margarynę zetrzeć na tarce do warzyw, dodać śmietanę i cukier wanilinowy. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do dłoni. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce ok. 20 min.
W tym czasie przygotowałam foremki do rurek i blachę do pieczenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto należy rozwałkować dość cienko, tak żeby można było z niego wycinać dość długie paski. Paski powinny być szerokości około 1,5 centymetra.
Ciasto nawijamy na foremki od cieńszej strony (nie zawijać do samego końca, gdyż utrudnia to wyciąganie z foremki). Nawinięte ciasto na rurkę należy obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze (nie za ciasno by mogły upiec się dokładnie).
Pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Po wystygnięciu rurek uzupełniamy rurki bita śmietaną. Można użyć też kremu budyniowego.