Składniki:
ryż risotto, 300g
suszone grzyby, 300g
marchewka, 5 szt
łosoś, 250g
cebula , 4 szt
masło, 200 g
cytryna, 1 szt
bulion warzywny, 1,5l
sól,
pieprz,
czerwona papryka wędzona w proszku,
tymianek suszony,
czosnek granulowany,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Milanówek)
(Głosów: 4)
Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i odstawić na ok 30min. Następnie ugotować je do miękkości w tej wodzie lekko soląc. Po ostudzeniu drobno posiekać. Marchewkę pokroić w paski a później w słupki. Cebule drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać cebulę aż się zeszkli. Po tym czasie dodać marchewkę i wszystko dusić około 15 min. Posiekane grzyby dodać do cebuli z marchewką i dobrze wymieszać. Smażyć około 5 min. Na patelnie wsypać opakowanie ryżu do risotto.Dobrze wymieszać i podlać bulionem. Czekać aż ryż wszystko wchłonie i dodawać kolejne partie bulionu. Gdy ryż będzie już miękki dodać 2łyżki masła. Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem. Filety z łososia oprószyć solą,tymiankiem, pieprzem i papryka czerwoną. Smażyć na patelni grillowej z niewielką ilością masła z obu stron. Całość wyłożyć na talerz, łososia skropić sokiem z cytryny, obok położyć plasterek cytryny i posypać talerz czerwona papryka dla dekoracji.